Hírek

Elérhetőségek

Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központja Bőnyben létesült

Átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben kedden.

A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 20,3 millió euróval (6,3 milliárd forint) a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott megyeszékhelyi lakást fűt.

Az átadó ünnepségen Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója a beruházást részletezve elmondta, hogy a tavaly év elején elindított projekt keretében Bőnyben és Péren két-két kitermelő és visszasajtoló kutat, Bőnyben hőközpontot és 17 kilométer hosszú hőtávvezetéket építettek.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-vel a DD Energy Kft., a távhőszolgáltatóval, a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel (Győr-Szol Zrt.) az Arrabona Geotermia Kft. kötötte meg a szerződést, előbbi 17 évre, utóbbi 15 évre szól. Mindkét cég a PannErgy Nyrt. leányvállalata.

A rendszerrel 52 megawattos hőkapacitás érhető el, amellyel éves szinten 1200 terajoule energia átadására képes. A megbízott vezérigazgató hozzátette: a szintén a PannErgy Nyrt. beruházásában 2013-ban befejeződött miskolci geotermikus erőmű 55-56 megawattos teljesítményre képes, amellyel némileg megelőzi a győri beruházást.

Az Audi és a Győr-Szol Zrt. évente 847 200 gigajoule energiát vásárol, a fennmaradó részt további ipari és mezőgazdasági igényeket szeretnének kielégíteni.

Az Audi Hungaria egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy 2018-ra negyedével csökkenti az energiafelhasználást, s ennek érdekében eddig mintegy 380 intézkedést hajtottak végre – hangsúlyozta Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a győri székhelyű vállalat már így is élen jár a megújuló energiák használata terén Kelet-Közép-Európában, sőt az egész Volkswagen-konszernen belül. A szerződés értelmében teljes egészében geotermikus energia fűti ezentúl mindkét logisztikai csarnokot.

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a megújuló energiaforrással az évente megvásárolt 40-42 millió köbméter földgáz mennyisége mintegy 5600 köbméterrel csökken.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a térség legjelentősebb klímavédelmi beruházásaként értékelte az elkészült erőművet. Elmondta, hogy az Audi és a Győr-Szol Zrt. által megvásárolt energiával 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe évente, amellyel javul annak minősége.

Forrás: http://greendawn.eu/hirek/magyarorszag-masodik-legnagyobb-kapacitasu-geotermikus-energiaellato-kozpontjat-bonyben-letesult