Hírek

Elérhetőségek

Tájékoztató gépjárműadó változásról

Tájékoztató gépjárműadó változásról

 

Tisztelt Adózók!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. január 1. napjától hatályba lépett az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény, amely az önkormányzati adóztatás területét érintő szabályozásokat is tartalmaz.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat a NAV vette át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nincs.

Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-ig befizetni. Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról.

2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A gépjárműadó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletet 2021. szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket.

A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

2021-ben a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlapon lehet bejelenteni, amely legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) küldhető be a NAV-hoz. A nyomtatvány papír alapon is elérhető majd a NAV központi-ügyfélszolgálatain.

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.
 

Amennyiben a változásokkal kapcsolatosan kérdéseik merülnének fel, keressék a kollégáinkat a kerekesne.molnar.krisztina@bony.hu levelezési címen vagy a 06/96-351-011 telefonszámon.

 

 

                                                                                                                     dr. Burányi Bernadett

                                                                                                                               jegyző